Derneğin Adı: “ÇOSİAD-Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği” dir. Derneğin merkezi Çorum İlinde Organize Sanayi Bölgesindedir. 30.09.1994 tarihinde ilk Genel Kurul Toplantısı’nı yaparak faaliyete geçmiştir. Derneğimize kayıtlı 189 üyemiz bulunmaktadır. Bölgemizde 161 tane firma faal olarak işletmede, 67 tanesi inşaat ve proje safhasında ve 3 tanesi faaliyetine ara veren firmalarımız bulunmaktadır.
Derneğimiz, Çorum Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan veya kurulacak olan tesislerle ilgili olarak çalışmalar yapar. Dernek Yönetimi Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti’ nde bölge sanayicilerimizi temsil eder.
Dernek, Türk ekonomisini kalkındırmak ve geliştirmek; Çorum Organize Sanayi Bölgesinin planlı bir düzen içinde kalkınıp, sanayi, ticari, sosyo-ekonomik, eğitim ve kültür düzeyinin gelişmesini, teknoloji, sermaye, fikir alışverişi ve koordinasyonu sağlayarak daha ileri bir düzeye ulaşmasına yardımcı olmak, ayrıca; Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur.
Tarihte ilk yazılı anlaşmaya ev sahipliği yapan 5 bin yıllık bir tarihi geçmişi olan medeniyetler beşiği Çorum. Yakın zamana kadar sadece leblebi ile anılan kentimiz sanayileşme yolunda hızlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor. “Anadolu Kaplanları” teriminin de üzerine en çok yakıştığı kentlerimizden birisi.
Çorum sanayileşmesinde Organize Sanayi Bölgesinin katkısı ise; yatırımcılara sağladığı eksiksiz elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon, iletişim gibi alt yapı hizmetleri ile yadsınamayacak büyüklüktedir.
Bölgemizde Hizmet Veren Kurum ve Kuruluşlar
- TSE Müdürlüğü,
- Orta Anadolu İhracatçılar Birliği İrtibat Bürosu,
- Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
- Çevre Birimi ve Danışmanlık Hizmetleri,
- Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Hizmetleri sanayicilerimizin ihtiyaçlarına hızlı ve etkin bir şekilde cevap vermektedir.
- Çorum OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT)
- TOB OSB Endüstri Meslek lisesi
Bölgemizi yatırımcılar için cazip hale getiren önemli unsurlardan bazılarıdır.
Çorum OSB.’yi 1977 yılında 177 hektar, 2006 yılında 13 hektar ve 2008 yılında 215 hektar ilave alanlar eklenerek toplam büyüklüğü 665 hektara çıkarılmıştır. . Mevcut Bölgede toplam 2386 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgemiz Karma Organize Sanayi Bölgesidir. Bölgemizde makine, ziraat aletleri, gıda, plastik ve elektro plastik ürünler, medikal ürünler, orman ürünleri, kimya sanayi, seramik, mermer, ısı yalıtım, prefabrike yapı elemanları, döküm, oto yan sanayi , tekstil, mobilya ve metal sanayi gibi tesisler yer almaktadır. Bölgemize 58 km. mesafedeki Amasya İli Merzifon İlçesindeki Hava alanı yurtiçi ve yurt dışı seyahatlerin de büyük kolaylık sağlamıştır.
Çorum OSB. Parsel Durumu :
Sanayi Parsel Sayısı: 236
Tahsis Edilen Parsel Sayısı : 228
Boş Parsel Sayısı : 8
Faaliyete Geçen Parsel Sayısı: 161
İnşaat Safhasında Olan Tesis Sayısı: 67
Doluluk Oranı: % 97
Çorum OSB Firmalarının Sektörel Dağılımı :
1 Makine ve Metal Sanayi: 50
2 Tekstil: 16
3 Taş ve Toprağa Dayalı Sanayi: 8
4 Gıda: 30
5 Kimya-Plastik: 9
6 Orman Ürünleri-Mobilya: 1
7 Kağıt-Kağıt Ürünleri: 5
8 Diğer (Sosoyal Tesisler ile Birlikte): 51
9 İnşaat Aşamasındaki Sanayi Tesisleri: 67
10 Boş Parseller: 8
Bugün geldiğimiz noktada Çorum Sanayisi 138 farklı ülkeye ihracat yapan, fabrika kuran, fabrikalarıyla 16 farklı sektörde faaliyet gösteren 161 firmaya ev sahipliği yapmakta ve 8800 kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlamaktadır. Bu başarıdaki en büyük pay OSB’de faaliyet gösteren firmalarımıza aittir.